Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ανετοιμότητα; Ανικανότητα; Αδιαφορία; Πάρτε μέτρα πριν νοσήσουμε όλοι!!!

Αθήνα 21 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/30

 

Προς: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

            κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 Κοιν.: 1) Υπουργό Υγείας

             κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλειο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

          2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

              κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

          3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

             Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

          4) Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης

            κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

         5) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α.

             Αντιστράτηγο κ. ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ Παναγιώτη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

         6) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής

             Υποστράτηγο κ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ Γεώργιο 

         7) Συνήγορο του Πολίτη

         8) Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών

         9) Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

        10) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        11) Πολιτικά Κόμματα

        12) Μ.Μ.Ε.

        13) Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών

Θέμα: «Καταγγελίες αναφορικά με την πανδημία (covid-19)» 

     Κύριε Υπουργέ,

Εξ αφορμής των πολλαπλών κρουσμάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αθήνας, παραθέτουμε άνωθεν κάποια από τα δεκάδες έγγραφά μας στα οποία διεξοδικώς και ανυπερθέτως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σας επισημάναμε τα κακώς κείμενα, τις καθυστερήσεις στη χορήγηση υγειονομικού υλικού, την έλλειψη σαφούς μνημονίου ενεργειών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, υποδομών κ.α.

Παράλληλα, προτείναμε λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυπταν συνεχώς με απώτερο σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων αστυνομικών, πολιτών και κρατουμένων στους χώρους εργασίας μας.

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί από τη φύση της έναν από τους πυλώνες της Πολιτείας και προτεραιότητα του Κράτους οφείλει να είναι η προστασία του προσωπικού της, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες έκθεσής του στην πανδημία του κορονοϊού.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε ότι η αυτονόητη (κατ’ εμάς)  διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους συναδέλφους μας, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή μετάδοσης του ιού, δεν είχε δυστυχώς ούτε στο ελάχιστο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ίσως εξαιτίας:

 • Ασυνεννοησία εμπλεκόμενων Υπηρεσιών;
 • Ανεπάρκεια χειρισμού Κρίσεων;
 • Έλλειψη Management-διαχείρισης προσωπικού;
 • Αδιαφορία αρμοδίων παραγόντων;
 • Φόβος δημοσιότητας στα Μ.Μ.Ε.;

 Ότι από τα ανωτέρω και να ίσχυε, η απουσία σαφούς εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, οι ανύπαρκτες υποδομές «υπεύθυνο-ανευθυνότητας» των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και η έλλειψη προσωπικού στα Αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, είχαμε επισημάνει ότι θα οδηγούσαν τελολογικά, σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Αποτελούμε ως Οργανισμός μέχρι στιγμής ίσως τον μοναδικό φορέα του Δημοσίου που δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μεθοδολογία εργασίας μας σε κλειστούς χώρους, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να συνωστίζονται συνάδελφοι, πολίτες και κρατούμενοι στις Αστυνομικές Υπηρεσίες !!!

Την άνοιξη θεωρήθηκε ως ανετοιμότητα στα νέα δεδομένα…

Μισό χρόνο όμως μετά μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ανικανότητα…

        Κύριε Υπουργέ, 

Μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας οι οποίοι  αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία που φαίνεται να παρατηρεί αμήχανα, να εκδίδει έγγραφα και να διαβιβάζει οδηγίες άλλων φορέων που δεν τυγχάνουν εφαρμογής!!! Προφανώς η Αστυνομία δεν μπορεί να βάλει λουκέτο όπως άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά για να συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πολίτες, πρέπει οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι υγιείς. Κρούουμε όσο πιο δυνατά γίνεται εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε ότι αν δεν ληφθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, η διασπορά του κορονοιού στις τάξεις μας θα είναι μεγάλη με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

 • Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα πρέπει να απομονωθεί άμεσα έως ότου να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ για κορονοϊό στο οποίο επιβάλλεται να υποβληθεί. Εντούτοις, ΔΕΝ έχουν οριστεί ειδικοί χώροι κράτησης που θα οδηγούνται αυτοί οι κρατούμενοι και έτσι επιστρέφουν σε χώρους προσωρινής κράτησης και κρατητήρια που φυλάσσονται και λοιποί κρατούμενοι. Επιπρόσθετα, έρχονται σε επαφή με ικανό αριθμό αστυνομικών και κάνουν χρήση κοινών αποχωρητηρίων, μεγεθύνοντας τον κίνδυνο διασποράς του covid-19, σε περίπτωση που τελικά αποδειχθούν φορείς του.
 • Μας προβληματίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι οι σαφείς Διαταγές που έχει αποστείλει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την λειτουργία των κρατητηρίων και την τήρηση των κανονισμών, κατόπιν των καταγγελιών της Ένωσής μας για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν τυγχάνουν καμίας εφαρμογής λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών!!! Η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή διεξάγει ελέγχους και βεβαιώνει καθημερινά δεκάδες παραβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δε δείχνει ικανή να προστατέψει το ίδιο το προσωπικό της !!! Θα θεσπιστεί επιτέλους κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που θα διαπιστώνει την τήρηση των κανονισμών και των κάτωθι εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί ;
 • Υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ οικ 2545 ΑΠΌ 16/04/2020 Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας
 • Οδηγίες για καταστήματα κράτησης από 07/05/2020 του Υπουργείου Υγείας
 • Υπ’ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/οικ. 15984 από 17/08/2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Αν δεν λάβει χώρα άμεσα αποσυμφόρηση των κρατητηρίων των Α.Τ. από τους κρατούμενους για διοικητική απέλαση και δεν βρεθεί λύση για την κεντρική διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων σε κρατουμένους, είναι αναπόφευκτο ότι θα οδηγηθούμε σε τεράστια διασπορά του κορονοϊού. Τα υπάρχοντα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19.
 • Για τον Έλληνα Αστυνομικό, που λόγω της φύσης του επαγγέλματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μέτρων για τη πρόληψη μετάδοσης του ιού, καθώς και σε άμεση επαφή με πιθανά κρούσματα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ  να εξετάζεται κατά προτεραιότητα κάνοντας το τεστ για τον κορονοϊό. Ας ξεκινήσουν επιτέλους να λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τους αστυνομικούς, όπως η πρόβλεψη να πραγματοποιείται το τεστ για κορονοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, όσων αστυνομικών έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί ή όσων παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα ανεξαρτήτως αν είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, καταθέτοντας υπηρεσιακό σημείωμα που θα προσκομίζουν στο νοσοκομείο και θα χορηγείται από την Υπηρεσία τους. Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία και πρακτική από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και έτσι σε κάποιους αστυνομικούς γίνεται το τεστ και σε κάποιους άλλους όχι, με παρόμοιο ιστορικό και συμπτώματα. Η όλη διαχείριση επαφίεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ στον εργαζόμενο αστυνομικό με βασικά εφόδια τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του.
 • Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προμηθεύσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο, τις Υπηρεσίες με πάνω από 20.000 μάσκες, πάνω από 55.000 γάντια αλλά και με ικανή ποσότητα αντισηπτικών υγρών. Δηλώνουμε ότι η Ένωση Αθηνών θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός δίπλα στις Υπηρεσίες, που υπηρετούν τα μέλη μας, προμηθεύοντας όπου θα μας ζητηθεί υγειονομικό υλικό, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και σε Υπηρεσίες που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 , το υγειονομικό υλικό δεν επαρκεί. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίσει, ως οφείλει, να εξοπλίζει απρόσκοπτα τις Υπηρεσίες με το απαραίτητο για την προστασία των αστυνομικών υγειονομικό υλικό.
 • Με τα υπ’ αριθ. 401/5 από 09/05/2020 και 100/29 από 13/08/2020 έγγραφά μας, αιτηθήκαμε επίσης την ανάγκη τοποθέτησης ειδικών διαχωριστικών (plexiglass), στους υπηρεσιακούς χώρους που υπάρχει απ’ ευθείας συναναστροφή με τους πολίτες, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι αστυνομικοί (γραφεία έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίων, ανανέωσης αδειών μοτοποδηλάτων, γνησίων υπογραφής, γραφεία παραβάσεων – γραφεία πινακίδων, γραφεία αντιγράφων, γραφεία Αξιωματικών Υπηρεσίας, Λέσχες, εστιατόρια, επισκεπτήρια κ.λ.π.) από τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δημόσιων Υπηρεσιών, οι οποίες έγκαιρα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους, πλην όμως μέχρι σήμερα τα πάντα βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις προσωπικές γνωριμίες.
 • Παράλληλα, με τα υπ’ αριθ. 401/4 από 05/04/2020 και υπ’ αριθ. 401/4β από 29/04/2020 κοινά έγγραφα των Ενώσεων Αττικής, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι τα οχήματα με τα οποία πραγματοποιούνται προσαγωγές – συλλήψεις, οφείλουν να είναι ασφαλή, προστατεύοντας από τους παντοειδείς κινδύνους, τόσο τους επιβαίνοντες αστυνομικούς, όσο και τους συλληφθέντες – προσαχθέντες, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες  έκθεσής τους στον covid-19. Και τούτο θα είχε επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε ενστερνιστεί την πρότασή μας με την τοποθέτηση σταθερού και άθραυστου υαλοπίνακα (plexiglass) για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων σε όλα τα οχήματα µε τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται από το άρθρο 11 παρ. 2 του Π.Δ. 45/2008, το οποίο θεσμοθετήθηκε στο παρελθόν με προτάσεις και αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
 • Ας κινητοποιηθούν και κάποιοι Διοικητές Υπηρεσιών ώστε αν δεν έχει λάβει χώρα απολύμανση στις Υπηρεσίες τους και στα οχήματά τους, να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς την Διαχείριση της Διεύθυνσης που ανήκουν και από εκεί προς την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου, καθώς μετά από έρευνα που διενεργήσαμε προέκυψε ότι πολλές Υπηρεσίες κατά το παρελθόν ΔΕΝ είχαν υποβάλλει καν σχετικά αιτήματα!!! Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν, ας δραστηριοποιηθούν και όχι να μετακυλύουν μονίμως το φταίξιμο αλλού.
 • Δίχως να επιθυμούμε να γίνουμε μάντεις κακών, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν υπάρξουν ταυτόχρονα κρούσματα Covid-19 σε πολλές Υπηρεσίες πρώτης γραμμής, οι οποίες νομοτελειακά έρχονται σε επαφή με πολίτες, αλλά και με άλλους αστυνομικούς. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση ή οι συνήθεις «υπηρέτες» θα επωμισθούν τη δουλειά για όλους;
 • Την ώρα που υπάρχει σε εξέλιξη το τεράστιο ζήτημα με τον κορονοϊό, οι Υπηρεσίες που ανήκουν διοικητικά στη Γ.Α.Δ.Α. και οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πολλές παραπάνω αρμοδιότητες συγκριτικά με το προσωπικό που διαθέτουν, αναρωτιόμαστε γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν με τις ίδιες υποχρεώσεις και γιατί δεν έχει προταθεί έστω και προσωρινά μια ανακατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων.
 • Προειδοποιούμε δε ότι περιστατικά που παρατηρήθηκαν κατά την αρχή της πανδημίας και αφορούσαν την πλήρη ανοργανωσιά στο ζήτημα της ιχνηλάτησης και της ανακοίνωσης ύποπτων κρουσμάτων από ορισμένους Διοικητές υπηρεσιών είναι για μας κόκκινη γραμμή και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε δημοσίως τέτοιες πρακτικές, αναζητώντας και τις όποιες ευθύνες.
 • Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ορισμένοι επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία για το διαμείβεται γύρω τους και συνεχίζουν να λειτουργούν ωσάν η Αστυνομία να αποτελεί το προσωπικό τους χαρτοφυλάκιο !!!
 • Αναφορικά με την είσοδο του κοινού στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ληφθεί μέριμνα ώστε οι πολίτες οι οποίοι σκοπεύουν να επισκεφθούν Αστυνομικές Υπηρεσίες για διαδικαστικού χαρακτήρα και μη επείγοντα ζητήματα, να εξυπηρετούνται κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας ή διά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό.
 • Απαιτούμε από τη Πολιτεία, πέραν των θεσμικών παρεμβάσεων που οφείλει στους Έλληνες Αστυνομικούς και την έμπρακτη αναγνώριση του τιτάνιου αγώνα που δίνουν καθημερινά και να μην αρκεστεί μόνο σε συγχαρητήρια SMS. 

Κύριε Υπουργέ,

 Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, ως η μεγαλύτερη Πρωτοβάθμια Ένωση Αστυνομικών της Χώρας, αναμένει να αφουγκραστείτε την αγωνία μας, ενώ δηλώνουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την υγεία και την εργασιακή αρμονία των χιλιάδων μελών μας με κάθε νόμιμο μέσο.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά