ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΥ Β

Αθήνα, 8-5-2014Αρ. Πρωτ.: 043 | Προς: Κοιν: | -Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ.ΔΕΝΔΙΑ Νικόλαο -Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο -Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού -Διεύθυνση Οργάνωσης & Νομοθεσίας -Π.Ο.ΑΣ.Υ. –Υπηρεσίες Αθηνών |
ΘΕΜΑ: Προαγωγή των Ανθυπαστυνόμων στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό και σε εσάς ότι οι διατάξεις του Ν.3686/2008 που αφορούν την προαγωγή των Ανθυπαστυνόμων στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ έχουν καταστεί προβληματικές από κάθε άποψη και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ευθείας καταστρατηγήσεως της επετηρίδας. Η κατάσταση σήμερα, μετά από σειρά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων (Ακυρωτικών) που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις εν λόγω διατάξεις, έχει γίνει έκρυθμη καθώς έχουμε αθρόες προαγωγές συναδέλφων Ανθυπαστυνόμων που δικαιώθηκαν και άλλους τόσους των οποίων οι Αιτήσεις Ακύρωσης απορρίφθηκαν. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων (ενδεικτικά αναφέρουμε 1215/11,1289/11, 1290/11, 1995/11, 1997/11, 2069/11, 2647/13, 2648/13, 2649/13 κλπ) που έχουν ήδη εκτελεστεί και έχουν προαχθεί οι αιτούντες Ανθυπαστυνόμοι έχουν εύλογα δημιουργήσει δευτερογενή παρεπόμενα θέματα, τα οποία είναι βάση νέων αιτήσεων ακυρώσεων κ.ο.κ.
Ευελπιστήσαμε ότι το όλο θέμα που δημιουργήθηκε θα το επέλυε το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα σταματούσε κάποτε αυτός ο «φαύλος κύκλος». Πλην όμως με την υπ’αρίθμ. 3979/2003 απόφαση του Γ’ Τμήματος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι έχουν ισχύ οι διατάξεις του Ν.3900/2010, άρ.47, παρ.3 και οι απορριπτικές αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων θεωρούνται ανέκκλητες και δεν υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του ΣτΕ, εφόσον δεν αφορούν μονιμοποίηση, απόταξη κ.λ.π. αλλά μόνο προαγωγή, δηλαδή «θέμα ήσσονος σημασίας», για να ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Διαφορετική είναι η άποψη της μειοψηφίας η οποία αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα, καθώς έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων για το ίδιο θέμα, αυτές είναι ανέκκλητες και «επιβάλλεται» να γίνει δεκτό ότι, κατά την έννοια του άρθρου 12,παρ.2 του Ν.3900, οι ασκηθείσες εφέσεις είναι παραδεκτές. Τούτο επιβάλλεται να γίνει δεκτό τόσο από την συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου και της ενότητας της νομολογίας (άρθρο 100, παρ.1,περ.ε΄ του Συντάγματος) όσο και από τον ίδιο τον Νόμο 3900/2010, άρθρο 1.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή για την ουσιαστική αντισυνταγματικότητα του Ν.3686/08 εκδόθηκαν αντίθετες αποφάσεις διοικητικών εφετείων, πρέπει το ΣτΕ να επιληφθεί ως ανώτατο δικαστήριο όπως ακριβώς επιλαμβάνεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο όταν υπάρχουν συγκρουόμενες και αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, του Α.Π. ή του Ε.Σ.
Κατόπιν των ανωτέρω και εν όψει της απίθανα ιδιαίτατης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιβάλλεται, κατά την άποψη του Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. να ληφθούν οι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να επιλυθεί το, επί εξαετία, πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες συναδέλφους Ανθυπαστυνόμους.
Το Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. έχει ήδη αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις είναι ότι το Υπουργείο και το Αρχηγείο επιθυμούν επίλυση του θέματος. Παραδέχονται πλέον ότι έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση με τις συνεχείς αδιέξοδες δίκες που πάντως δεν επιλύουν μόνιμα το θέμα, τουλάχιστον όσο το ΣτΕ εμμένει ακόμα με τις Αποφάσεις του για το ανέκκλητο των Αποφάσεων των Διοικητικών Ακυρωτικών Εφετείων.
Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. δέχεται καθημερινά δεκάδες αιτιάσεις για το θέμα και οι συνάδελφοι Ανθυπαστυνόμοι που διαμαρτύρονται έντονα επισημαίνουν ότι η όλη κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά οι αρμόδιοι μετά από έξι (6) χρόνια συνεχών δικών θα κατανοήσουν την οξύτητα του προβλήματος και θα προβούν στην νομοθετική δικαίωση των συναδέλφων.
Για το Δ.Σ.
– Ο – – Ο
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΡΗΓΑΣ Νικόλαος