Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εναρμόνιση της λειτουργίας της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. με την λειτουργία των Δικαστηρίων

Αθήνα, 13-3-2020

Αρ. Πρωτ.: 100/12α

Προς:

 

 

 

 

 

 

Κοιν.:

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

      κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη

     (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Υπουργό Δικαιοσύνης

      κ. ΤΣΙΑΡΑ Κωνσταντίνο

     (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 

1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

    κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο

    (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

     κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ Σοφία

     (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Προϊστάμενο Πρωτοδικείου Αθηνών

4) Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών

5) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

     Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ

     (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

6) Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

7) Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής

8) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Θέμα: «Εναρμόνιση της λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής με την λειτουργία των Δικαστηρίων»

       Κύριοι Υπουργοί,

      Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Πολιτικών Δικαστηρίων, Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Χώρας, για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 12.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που σύμφωνα με την παρούσα απόφαση εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστου αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

     Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σήμερα 13/03/2020 παρατηρήθηκε το εξής οξύμωρο. Συνάδελφοι που υπηρετούν στην Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν πολλές μεταγωγές μεταξύ των οποίων και μία 28 κρατουμένων, οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου βαν προκειμένου να μεταφερθούν στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνοδών αστυνομικών ξεπερνούσε τους 10. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στα δικαστήρια, μετά την άφιξή τους, αυξήθηκε κατακόρυφα, αφού οι μεταγόμενοι προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες μέσα σε ένα κλειστό χώρο.

     Το τραγελαφικό είναι ότι σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, αρκετές από τις προγραμματισμένες δίκες δεν πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να συνωστίζονται άσκοπα αστυνομικοί και κρατούμενοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών, κάτι που αντίκειται στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις κρατουμένων και αστυνομικών,  που συνεπάγονται έκθεση σε κινδύνους ασφαλείας και υγείας καθώς και κατασπατάληση πολύτιμου αστυνομικού προσωπικού. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για την υγεία των εργαζόμενων αστυνομικών και των μεταγόμενων κρατουμένων, ούτε να θεωρήσουμε ότι για την Πολιτεία ο αστυνομικός θεωρείται κατώτερος εργασιακός κλάδος εργαζομένων.

            Κύριοι Υπουργοί,

            Μια εποικοδομητική πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει η επιστροφή των κρατουμένων των οποίων οι υποθέσεις εκδίκασης έχουν ανασταλεί και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή, στα Καταστήματα Κράτησης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

         Κλείνοντας, κατά την άποψή μας είναι αναγκαία η άμεση επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής για το πρόγραμμα των δικών που θα πραγματοποιηθούν, έτσι ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού το οποίο τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η πατρίδα μας θα μπορούσε να είναι σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμει σε άλλα καθήκοντα τα οποία αφορούν τη Δημόσια Υγεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Σχόλια Άρθρου/Ανακοίνωσης

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά