Άρθρα Εφημερίδας

Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.

Του Αυρηλιώνη Γεώργιου - Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Με το Ν.1884/90 καθιερώθηκε το ενιαίο ένσημο Ελληνικής Αστυνομίας με ισχύ από 1-1-1991. Με το Ν.3655/2008 ανατέθηκε η διαχείριση του ενσήμου στο Τ.Ε.Α.Π.ΑΣ.Α..

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.1481/84 τα ένσημα ΕΛ.ΑΣ. (συμπεριλαμβανομένου κατ’ επέκταση και του ενιαίου ενσήμου) ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και όσοι τα διαχειρίζονται είναι δημόσιοι υπόλογοι, το δε αντίτιμο της ανάλωσης αυτών ως κοινωνικός πόρος περιέρχεται και αποτελεί περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων της ΕΛ.ΑΣ. (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.). Επίσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του Ν.1884/90, το καθαρό ποσό που προκύπτει από το ένσημο επιμεριζόταν σε ποσοστό 68% στον Τ.Π.Α.Σ. και σε ποσοστό 32% στον Τ.Π.Υ.Α.Π.. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έσοδο του ενσήμου είναι ένας σημαντικός πόρος για το Ταμείο μας, όπου σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ. Η είσπραξη δε, γίνεται με δύο τρόπους: Για τιμές μέχρι 50 λεπτά με τον παλιό τρόπο της επικόλλησης ενσήμου το οποίο χορηγείται από το Ταμείο, για τιμές από 50 λεπτά και πάνω με την μορφή e-paravolo από την εφαρμογή https://www.gsis.gr/.

Με τον νόμο Ν.4393/2016 και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 παρ. 6α καταργήθηκαν κάποιοι κοινωνικοί πόροι όπως αυτοί περιγράφονταν στο άρθρο 150 παρ. 1 του Ν.3655/2008 και μεταξύ αυτών ο πόρος από διάθεση ενσήμου στο «Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ).

Σε συμμόρφωση με τον παραπάνω Νόμο εκδόθηκε την 27/6/2019 (ΦΕΚ.2553, τ. Β’) καθορισμού των κλάσεων ενσήμου της Ελληνικής Αστυνομίας, προσαρμόζοντας τις τιμές στα νέα δεδομένα. Στην συνέχεια εκδόθηκαν νέες κλάσεις ενσήμου τα οποία στάλισαν σε όλες τις Υπηρεσίες και ήδη από 27-12-2019, επικολλούνται τα νέα ένσημα. Σχετική διόρθωση των τιμών έγινε και στο e-paravolo.

Επίσης στο προσεχές διάστημα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα επικαιροποιηθούν οι διατάξεις του Ν.1884/1990, ώστε να τροποποιηθούν τα άρθρα 4 & 5 του Ν.1884/90) για τον προσδιορισμό των ποσοστών καταμερισμού του τελικού προϊόντος (μετά την ισχύ του Ν.4393/16) εκ νέου σε 68% και 32% στους δύο δικαιούχους Τομείς (Τ.Π.ΑΣ. & Τ.Π.Υ.Α.Π.) αντίστοιχα.

Θέλω ολοκληρώνοντας το παρόν άρθρο και απευθυνόμενος σε όλους τους συναδέλφους να επισημάνω εκ νέου τη σπουδαιότητα που έχει το Ένσημο ως πόρος για το Ταμείο μας, που επ’ ευκαιρίας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι από τα ελάχιστα που έμειναν εκτός ΕΦΚΑ, έχει αυτονομία, είναι οικονομικά βιώσιμο σε βάθος τουλάχιστον 50ετίας σύμφωνα με πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες, δεν έχει λάβει χώρα καμία μείωση στα εφάπαξ που χορηγούνται από το Τ.Π.ΑΣ. και Τ.Π.Υ.Α.Π., αλλά αντιθέτως με την τελευταία σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέφτηκε βελτίωση προς τα πάνω.

Για όλους τα προαναφερόμενα φρονώ ότι όλοι οι υπηρετούντες σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνάδελφοι θα πρέπει να μεριμνούν για τις επικολλήσεις, ανά περίπτωση που απαιτείται, των αντίστοιχων ενσήμων και να αποφεύγουν να παροτρύνουν τους πολίτες να επισκεφτούν κάποιο Κ.Ε.Π..

Έχει διαπιστωθεί δυστυχώς ότι υπάρχουν Αστυνομικές Υπηρεσίες που αναφέρουν μηδενικές αναλώσεις ενσήμου, πράγμα που αν λάβουμε υπόψιν όλα όσα έχουν προαναφερθεί είναι επιεικώς απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου.

Ας βοηθήσουμε όλοι το Ταμείο να παραμείνει ανεξάρτητο, με οικονομική αυτοτέλεια, εύρωστο, ώστε να λάβουν ένα ικανοποιητικό εφάπαξ τόσο αυτοί που τελειώνει ο εργασιακός χρόνος στο προσεχές διάστημα όσο και οι επόμενες γενιές.

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά