Πρόσφατες Ανακοινώσεις

6η Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί θα ζήσουν το ίδιο θέατρο του παραλόγου ;;;

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020

Αρ. Πρωτ.:100/36-α

 

6η Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί

θα ζήσουν το ίδιο θέατρο του παραλόγου ;;;

 

  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών με αφορμή τις όποιες επερχόμενες εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, εν μέσω λοκντάουν, στις οποίες θα κληθεί να ανταπεξέλθει η ΕΛ.ΑΣ., είναι υποχρεωμένη να επισημάνει ΕΓΚΑΙΡΩΣ σε όλους τους αρμοδίους ζητήματα τα οποία αφορούν τα χιλιάδες μέλη μας, τα οποία θα κληθούν για ακόμη μια φορά να εφαρμόσουν τις εντολές της Ηγεσίας.

Ελπίζουμε οι μνήμες να είναι νωπές και αυτή τη φορά να μην επαναληφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στα πρόσφατα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα:

     ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΡΗΤΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Σε ενδεχόμενα διατασσόμενα μέτρα, εφάμιλλα του Πολυτεχνείου, τα οποία θα κληθεί πιθανόν να εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι εντολές της Πολιτικής Ηγεσίας ώστε να μην λάβουν εκ νέου χώρα φαινόμενα αντιμετώπισης τυχόν διαδηλώσεων «α λα καρτ». Ο Έλληνας αστυνομικός δεν πρέπει και δεν μπορεί την ώρα που διατάσσεται να διενεργεί καθημερινά ελέγχους για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στον απλό φορολογούμενο μεροκαματιάρη και να βεβαιώνει πρόστιμα, την ίδια στιγμή να επιδεικνύει διαφορετική στάση και αντιμετώπιση, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται απέναντι του, κυρίως εξαιτίας της πολυγλωσσίας και της αναποφασιστικότητας των αρμοδίων. Ο Έλληνας αστυνομικός δεν ορίζει ο ίδιος τον παραβάτη, αλλά εφαρμόζει τη Νομοθεσία, συνεπώς, επειδή η ερχόμενη Κυριακή ενδεχομένως να είναι «δύσκολη», οι εντολές που θα λάβουν οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι σαφείς, ρητές και να μην έχουν ως γνώμονα το ιδεολογικό πρόσημο ενός εκάστου. Δεν θα ανεχθούμε πάλι περιστατικά που θα εμφανίσουν τους αστυνομικούς ως τους εχθρούς της κοινωνίας, ενώ η ίδια η Πολιτεία τους έχει αναθέσει την προστασία της και έχει θέσει αυτή τους κανόνες. Ειδάλλως να μας διευκρινίσουν επ’ ακριβώς τι θέλουν από τον Έλληνα αστυνομικό.  

Η πολυγλωσσία που διαχρονικά βολεύει κάποιους θα μας βρει απέναντι, ως ασπίδα προστασίας για τα μέλη μας, καθώς δεν γίνεται να είμαστε οι μοναδικοί εργαζόμενοι που το επάγγελμά μας θα κρίνεται μονίμως από το αποτέλεσμα και όχι από τη σαφήνεια του πρότερου σχεδιασμού.

Από την άλλη, τυχόν διαδηλωτές και οι εκπρόσωποί τους οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας όταν καλούνται να επέμβουν σε εκδηλώσεις που επικρατεί ένταση, δεν ενεργούν αυτοβούλως, ούτε μεμονωμένα, αλλά εκτελούν εντολές ανωτέρων, οι οποίες πολλές φορές χαρακτηρίζονται από δημιουργική ασάφεια.

 Σε κάθε δε περίπτωση, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε και εμείς χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και μάλιστα τις περισσότερες φορές εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ: Ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθεί η πέραν κάθε λογικής και κατά παρέκκλιση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου επιφυλακή, όπως αυτή που διατάχθηκε για τα μέτρα του Πολυτεχνείου, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε φαινόμενα συνωστισμού εκατοντάδων αστυνομικών εντός των Υπηρεσιών. Οι ιθύνοντες οφείλουν να συμμορφωθούν με την μεγάλη προσπάθεια της Χώρας και των πολιτών που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και να μην εκδώσουν  «φωτοτυπικά» προγενέστερη διαταγή επιφυλακής μετατρέποντας, ενδεχομένως, τις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε υγειονομικές βόμβες!

ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ: Τελευταίο παράδειγμα (προς αποφυγή) αποτελούν τα μέτρα που διατάχθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου, κατά τα οποία αποδείχθηκε περίτρανα για μία ακόμη φορά πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενεργούσαν κάτω από πίεση και πανικό !!!!  Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν συνάδελφοί μας να ενημερώθηκαν για την υπηρεσία που θα εκτελέσουν ακόμα και 01.30’ τη νύχτα, ενώ η υπηρεσία είχε τροποποιηθεί πολλές φορές ως εκείνη τη στιγμή και ξαφνικά να ενημερώνονται τηλεφωνικά ότι εργάζονται τελικά την 06:45 πρωινή !!!

Η  έκδοση των Διαταγών την τελευταία στιγμή δίνει την εντύπωση σ’ όλους ότι όλα λειτουργούν εκ του προχείρου, με ορατή και επακόλουθη αρκετές φορές την αποτυχία του στοχευμένου αποτελέσματος, γεγονός που προκαλεί σωρεία δυσμενών και αρνητικών σχολίων για τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ας αποδείξει εμπράκτως η Ηγεσία ότι σέβεται το προσωπικό της όπως πράττουν άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες και ας προστατεύσει επιτέλους ολόκληρο τον Οργανισμό.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ: Δεδομένη θεωρούμε από την πλευρά της Ηγεσίας της χορήγησης της προβλεπόμενης Διοικητικής μέριμνας στους αστυνομικούς που θα απασχοληθούν με τα μέτρα που θα διαταχθούν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές απαιτήσεις των ωρών εργασίας.

Καλούμε, τέλος, την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών και να σταθούν στο ύψος τους, προστατεύοντας τους συναδέλφους από «σκηνοθετημένες» συγκρουσιακές καταστάσεις που τροφοδοτούν τις κοινωνικές εντάσεις.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι σε αρκετές περιπτώσεις αυτοσχεδιάζουν, λειτουργώντας «εμπειρικά», με βάση παρωχημένες συνταγές άλλων εποχών, που εφαρμόζονταν σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλο περιβάλλον και υπό άλλους όρους.

Η ορθή λειτουργία της Αστυνομίας συνιστά άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα αλλά και στην αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και η Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει το λειτούργημά μας από κάθε πλευρά, ώστε να είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε την υψηλή αποστολή μας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Σχόλια Άρθρου/Ανακοίνωσης

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά