Άρθρα Εφημερίδας

Ο.Π.Κ.Ε. – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

του Μυλωνά Δημητρίου, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 

Ο.Π.Κ.Ε. – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 

  • Θα ανοίξω το σημερινό άρθρο με ένα ανέκδοτο: Κάποτε ένας αξιωματικός ανέλαβε καθήκοντα νέου διοικητής ενός στρατοπέδου. Μελετώντας την διάθεση του προσωπικού σε υπηρεσίες, διαπίστωσε ότι υπήρχε στη μέση του στρατοπέδου ένας σκοπός ακριβώς δίπλα από ένα παγκάκι. Ρώτησε όλους τους υπηρετούντες στην Υπηρεσία του, πλην όμως κανείς δεν ήξερε να του πεί τι εξυπηρετούσε μια σκοπιά στη μέση του στρατοπέδου δίπλα από ένα παγκάκι. Τον παρέπεμψαν στον απερχόμενο διοικητή, που όμως ούτε αυτός γνώριζε την χρησιμότητα της σκοπιάς αυτής καθώς κι αυτός έτσι την βρήκε και δεν την άλλαξε. Για να μην μακρηγορώ ο επίμονος νέος διοικητής ακολουθώντας την γραμμή των απερχόμενων διοικητών κάποια στιγμή βρήκε έναν απόστρατο Στρατηγό, ο οποίος του είπε ότι ο σκοπός τοποθετήθηκε εκεί πριν 35 έτη που έβαψαν το παγκάκι για να μην καθίσει κανείς πάνω μέχρι να στεγνώσει…
  • Αν σας φάνηκε αστείο το παραπάνω ανέκδοτο, σας ενημερώνω ότι τελικά όλα τα ανέκδοτα είναι βγαλμένα από την (υπηρεσιακή) ζωή. Έτσι συμβαίνει λοιπόν συχνά Ομάδες ΠΚΕ να τοποθετούνται σε σταθερά σημεία στην μέση του πουθενά, να μην γνωρίζουν τον λόγο διάθεσης τους στο σημείο, να αντικαθιστώνται από άλλες ΟΠΚΕ οι οποίες επίσης δε γνωρίζουν γιατί τοποθετήθηκαν εκεί, το Κέντρο Ασφαλείας να μην γνωρίζει, και τελικά να ενημερώνονται από κάποιον παρατρεχάμενο θυρωρό ότι ΗΤΑΝ να επισκεφθεί το σημείο ο τάδε επίσημος, η επίσκεψη ακυρώθηκε αλλά κανείς δε φρόντισε να αποδεσμεύσει τις δυνάμεις οι οποίες “φυλάνε το παγκάκι”. Ακόμα χειρότερα συμβαίνει οι συντονιστές αξιωματικοί να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται το αντικείμενο του μέτρου (η επίσκεψη) πλην όμως ουδείς θέλει να ενοχλήσει τους ανωτέρους του για να αποδεσμεύσει τις δυνάμεις και απλά τις αφήνει εκεί.
  • Έτσι με λύπη αναγκάζομαι να επανέλθω ως αντιπρόσωπος της μεγαλύτερης Πρωτοβάθμιας Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων σε μια θλιβερή κατάσταση που ταλανίζει την Υπηρεσία μου το τελευταίο 1,5 έτος : στην απασχόληση του συνόλου ή σχεδόν του συνόλου των υπηρετούντων στην ΟΠΚΕ σε πάρεργα. Είχα επισημάνει την κατάχρηση των Ο.Π.Κ.Ε. ως σωματοφυλακή των κυβερνητικών στελεχών πολλές φορές κατά την τετραετία 2015-2019 θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήρθε να με διαψεύσει καθώς κατά το τελευταίο 1,5 έτος υπήρξαν μέρες όπου το σύνολο των διαθέσιμων ομάδων στο λεκανοπέδιο Αττικής διατέθηκαν σε υπηρεσία μέτρων τάξης σε ομιλίες/συναντήσεις ακόμα και (!) γευμάτων πολιτικών. Άλλα τα φαιδρά δεν τελειώνουν σαυτό, καθώς κάθε εκδήλωση πλέον έχει και την ΟΠΚΕ της με συνέπεια να φτάσουμε να εκτελέσουμε υπηρεσία μέτρων τάξης σε…συνέδριο γουνεμπόρων! Και αυτό είναι μόνο η άκρη σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι μέτρων και πάρεργων που περιλαμβάνουν γεύματα επισήμων, την παρουσία μας σε ΚΑΘΕ εκδήλωση που θα παραστεί η κκ Πρόεδρος της Δημοκρατίας (μαζί με την πολυπληθέστατη φρουρά της), είτε αυτή λέγεται εγκαίνια έργου τέχνης, είτε χαλαρό γεύμα με φίλους σε ταβέρνα στο Μεταξουργείο, μέτρα τάξης σε γήπεδα, μεταγωγές, συνδρομή σε σταθμούς τροχαίας που γράφουν κλήσεις στο Φάληρο, παραβάσεις covid σε πλατείες, γεύματα ανθυποπρεσβεών στην γραφική Πλάκα ενώ φτάσαμε μια περίοδο και μέτρα τάξης σε παραλίες! Δεν ζητάμε πλέον, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Ηγεσία (Πολιτική και Φυσική) να μας επιτρέψει να ασχοληθούμε με τα καθήκοντα μας και να μην αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος. Η Ο.Π.Κ.Ε. είναι μια εξειδικευμένη Υπηρεσία με ρόλο και αποστολή που προβλέπεται από Προεδρικά Διατάγματα και σχέδια δράσης και δεν επιτρέπεται να αναλώνεται σε καθήκοντα αλλότρια. Είναι πραγματικά λυπηρό να ζητάνε Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ομάδες να τους συνδράμουν σε σύλληψη/εξάρθρωση συμμοριών και να μην υπάρχουν διαθέσιμες ομάδες για την έφοδο γιατί απασχολούνται σε δρομολόγιο στο Κολωνάκι ή πέριξ του οινομαγειρίου “Το Αυγό του Κόκκορα” στο Μεταξουργείο. Επίσης εμείς οι υπηρετούντες ουδόλως ενστερνιζόμαστε την άποψη που εκφράστηκε από ανώτατους Αξιωματικούς της Δ/σης Ασφάλειας Αττικής (μετά την αποχώρηση από το αμφιθέατρο του Υποστράτηγου κου Πέτρου Τζεφέρη οποίος αποδεδειγμένα έχει δώσει αγώνα για να αποδεσμευτούμε από τα σταθερά σημεία), κατά την τελευταία συγκέντρωση της Υπηρεσίας μας, ότι “περιποιεί τιμή σε μας να μας επιλέγουν επιφανή πρόσωπα της πολιτικής σκηνής για ασφάλεια όταν γευματίζουν διότι πάει να πει ότι εκτιμούν την αξία μας”. Τιμή περιποιεί για εμάς να μας επιλέγουν συνάδελφοι μας ως συνδρομή τους σε επικίνδυνες επιχειρήσεις και τα συγχαρητήρια των πολιτών κάθε φορά που μας βλέπουν να περιπολούμε, όχι να ξεροσταλιάζουμε έξωθεν καταστημάτων κύριοι Ταξίαρχοι!
  • Νέο θέμα έχει προκύψει τελευταία με την “αμεσοδρασοποίηση” της Υπηρεσίας μας καθώς με το που θα γίνει μια σύλληψη ή προσαγωγή από σταθμό ΟΠΚΕ αρχίζει μετά φορτικότητας κάθε 2 λεπτά η εντολή “ανοίξτε κάρτα στο 100”, “γρήγορα τα στοιχεία των συλληφθέντων” και συνεχή τηλέφωνα στα κινητά των αστυνομικών σε σημείο που να μην μπορούμε ούτε την έρευνα να ολοκληρώσουμε αλλά συχνά να αναγκαζόμαστε να διακόπτουμε (!) την ένορκη κατάθεση στους προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να σταματήσουν τα συνεχή τηλέφωνα και οι ασυρματικές οχλήσεις. Συμβαίνει δε αρκετές φορές να ενημερώνεται το Κέντρο Ασφαλείας ότι υπάρχουν αρκετοί συλληφθέντες, οι προστρέξαντες Αστυνομικοί απασχολούνται με την δέσμευσή τους και άλλα σημαντικά καθήκοντα, όπως έρευνα του χώρου για πειστήρια, ανεύρεση παθόντων/ μαρτύρων, εξακρίβωση των αδικημάτων και παρόλαυτα συνεχίζονται φορτικότατα τα τηλέφωνα και οι εντολές να ενημερωθεί άμεσα ο Διευθυντής, παρεμβαίνοντας στην πορεία της έρευνας. Πολλές φορές αναγκάζεται ο ίδιος αστυνομικός να μιλάει στο τηλέφωνο, δίνοντας τα ζητούμενα στοιχεία και παράλληλα να προσέχει πειστήρια όπως ναρκωτικά ή κρατουμένους, καθώς οι υπόλοιποι αστυνομικοί της ομάδας του με εντολή του Κέντρου έχουν φύγει για κάποια μέτρα τάξης (η σύλληψη κακοποιών δεν έχει την ίδια βαρύτητα όπως φαίνεται). Άραγε θα αναλάβουν και την ευθύνη αυτοί που απαιτούν ενημέρωση “εδώ και τώρα” σε περίπτωση απόδρασης κρατουμένου ή απώλειας πειστηρίων; Καταλαβαίνουμε την ανάγκη κάποιων να κερδίσουν την μάχη της ενημέρωσης της ιεραρχίας (και όχι μόνο μάλλον) εν όψει κρίσεων αλλά δε θα δεχτούμε να θέτουν σε κίνδυνο τον κόπο και την ασφάλεια του απλού αστυνομικού.
  • Και μια και αναφέρθηκα στο Κέντρο Ασφαλείας οφείλω να αναφέρω την ενόχληση των υπηρετούντων στις ομάδες με την χρήση του GPS των νέων υπηρεσιακών ασυρμάτων σε σημείο που αγγίζει τα όρια του υπηρεσιακού bullying από συγκεκριμένους εκφωνητές/συντονιστές (ευτυχώς όχι όλους). Όπως κατανοούμε το gps έχει ενεργοποιηθεί για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων, την ενημέρωση του Κέντρου ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΝΑΓΚΗ για το που βρίσκεται ο έκαστος σταθμός κλπ και όχι για να περνάει η ώρα του εκάστοτε συναδέλφου στο Κέντρο, που πλήττει, με ερωτήσεις τύπου “πόση ώρα τρώγατε”, “γιατί πήγατε στο τάδε ΑΤ για χρήση εγκαταστάσεων” κλπ κλπ. Οι υπηρετούντες στον δρόμο έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και να τρώνε σαν άνθρωποι και όχι να τρώνε και να ουρούν σαν ζώα, όρθιοι στον δρόμο, επειδή ορισμένοι ζητούν επιτακτικά κάθε 2 λεπτά το 1-11. Επίσης απορία μου προκαλεί προσωπικά η φορτικότητα ορισμένων συναδέλφων του Κέντρου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι κάνει και που βρίσκεται ο έκαστος αστυνομικός, όταν οι ΙΔΙΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, εκτελώντας εξωτερική υπηρεσία “ξεχνούν” να αναφέρουν στο Κέντρο Ασφαλείας σημαντικότατα περιστατικά την ώρα που εξελίσσονται μπροστά τους όπως ελέγχους οχημάτων, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών της ομάδας τους, καταδιώξεις ατόμων, προσαγωγές κλπ. Μάλλον δεν κρίνονται τόσο σημαντικά αυτά όπως πόση ώρα έτρωγε ο αστυφύλακας. Ας προσέξουν την συμπεριφορά τους ορισμένοι γιατί ο χαμηλόβαθμος αστυνομικός δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε σάκος του μποξ και πολύ σύντομα θα βρεθούν προ των πειθαρχικών και ποινικών συνεπειών αυτής της συμπεριφοράς.
  • Χωρίς να έχουμε το παραμικρό κατά των συναδέλφων που προσπαθούν να βρουν μια νέα υπηρεσία, πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι διοικούντες ότι η ΟΠΚΕ είναι μια υπηρεσία πρώτης γραμμής με εμπλοκή σε όλα τα σοβαρά περιστατικά και όχι κάποια τρύπα που τοποθετούνται όσοι ξεβολεύονται από άλλες Υπηρεσίες. Αστυνομικοί που με το καλημέρα ρωτούν πόσα ρεπό παίρνετε το μήνα ή κάθε πότε μπαίνουν εκτός έδρας, δεν βρίσκονται στην κατάλληλη υπηρεσία και οφείλει η διοίκηση να θεσπίσει μέτρα όπως σχολείο επιλογής, προκειμένου να προφυλαχθεί η ΟΠΚΕ. Επιθυμούμε ασφαλώς την ενίσχυση μας αλλά με αστυνομικούς που επιθυμούν να φορέσουν τη στολή μας και να προσφέρουν έργο. Πραγματοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της Υπηρεσίας μας εδώ και χρόνια: σχηματίστηκε ομάδα εκπαιδευτών προερχόμενη από στελέχη μας η οποία από το νέο έτος θα αναλάβει την εκπαίδευση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας εξειδικεύοντας την στις ανάγκες και την αποστολή τους. Όλοι οι εκπαιδευτές αποφοίτησαν επιτυχώς και πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτές από την Αστυνομική Ακαδημία – Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης μέσα από ένα απαιτητικό πρόγραμμα διάρκειας 7 εβδομάδων σε θέματα αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής, σκοποβολής, μεταγωγής κρατουμένων και φύλαξης στόχων. Επόμενο στάδιο είναι η μετεκπαίδευση των εν λόγω εκπαιδευτών σε αντικείμενα όπως βίαιη διάνοιξη θυρών, χρήση αντιβαλλιστικής ασπίδας σε έρευνα/έφοδο και άλλα συναφή αντικείμενα, ώστε να μετα΄φερουντις αποκτηθείσες γνώσεις στα στελέχη της Υπηρεσίας μας. Ήδη η ΓΑΔΑ συνηγόρησε στην μετεκπαίδευση στελεχών μας από την πυροσβεστική υπηρεσία. Αναμένουμε και τις ενέργειες του Αρχηγείου. Σε άλλα νέα η Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής της ΟΠΚΕ Αττικής κατακτά το Ομαδικό Κύπελο κατηγορία OPEN , την 2η και 3η ομαδική θέση, την 1η ατομική θέση και αρκετά μετάλλια σε διάφορες κατηγορίες που διοργάνωσε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής Πιστολιού (κατηγορία OPEN). Επόμενο στάδιο η κατάκτηση διάκρισης στο ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ IPSC ΟΠΛΩΝ ΧΕΙΡΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2022 τον Φεβρουάριο του 2022 στην Κόρινθο.

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά