Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2023    

          Αρ. Πρωτ.:200/93

 Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

          Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών το οποίο εστίασε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα μέλη μας. Αποφάσισε δε ομόφωνα, όπως από δω και εφεξής να δημοσιεύονται οι εργασίες καθώς και οι αποφάσεις που θα λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώνονται πληρέστερα τα μέλη της Ένωσης. Καλούμε όσα μέλη μας έχουν τυχόν παρατηρήσεις-προτάσεις να τις προωθούν στο email της Ένωσης : eaya@otenet.gr.

        Το Δ.Σ. άνοιξε τις εργασίες του με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. ΠΑΚΟ Δημοσθένη να λαμβάνει το λόγο στηλιτεύοντας τη λειψανδρία σε Υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Υ.Α.Τ., Υ.ΜΕ.Τ., Άμεση Δράση, Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Αλλοδαπών, Μεταγωγών, Ασφάλεια, Τροχαία κλπ), η οποία δυστυχώς προσεγγίζει την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιδεινώνεται από τις ατελείωτες – ασταμάτητες καθημερινές απαιτήσεις της Ηγεσίας για φύλαξη επισήμων προσώπων και σταθερών σημείων. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, ακόμα και σε ελάχιστες περιπτώσεις εναπομείναντος αστυνομικού προσωπικού, αυτό να απασχολείται σε αλλότρια με την αποστολή της Υπηρεσίας καθήκοντα. Η πρακτική αυτή των τελευταίων ετών η οποία κατά την άποψή μας επιχειρείται με τελείως ανορθόδοξο τρόπο και με «προχειροδουλειά», δυστυχώς έχει φέρει τους υπηρετούντες συναδέλφους των Υπηρεσιών αυτών στα όριά τους. Οξύμωρο δε είναι το γεγονός ότι ενώ λαμβάνουν χώρα τα προαναφερόμενα, η ίδια η Ηγεσία απαιτεί πλήρη επαγγελματισμό και άψογη παράσταση – εμφάνιση των αστυνομικών δίχως βέβαια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, να μεριμνά για τη χορήγηση των προβλεπόμενων εφοδίων της στολής! Τραγικότερο όλων αποτελεί το γεγονός ότι σε περιστατικά που λαμβάνουν «αρνητική» δημοσιότητα κατά της ΕΛ.ΑΣ., η Ηγεσία δίχως να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες του εκάστοτε συμβάντος, διατάσσει με περισσή ευκολία διοικητική διερεύνηση και σε πολλές περιπτώσεις μετακίνηση του εμπλεκόμενου αστυνομικού! Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι οι Υπηρεσίες αυτές δύσκολα θα αναπληρώσουν το προσωπικό το οποίο ενδεχομένως θα μετατεθεί προς άλλες Διευθύνσεις, αφού στατιστικά τα τελευταία έτη δεν συγκεντρώνουν  επιθυμίες μετάθεσης προς αυτές.

      Προσέτι, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου οχημάτων τα οποία καίτοι κόστισαν ακριβά στο ελληνικό κράτος, εντούτοις αρκετά εξ’ αυτών δεν είναι ασφαλή και χρηστικά για τους επιβαίνοντες (π.χ. δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά των λεωφορείων των ΜΑΤ). Το ζήτημα της ανακατασκευής των υπηρεσιακών λεωφορείων της ΔΑΕΑ σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλονται, μόνο αποτελεσματική δεν υπήρξε. Το όλο θέμα θα τεθεί υπόψιν της Ηγεσίας, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

        Για το ζήτημα του Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», το οποίο βρισκόταν σε διαβούλευση, παραθέτουμε απόσπασμα του κειμένου που κατατέθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στη Δημόσια Διαβούλευση και το οποίο εναρμονίζεται στο πνεύμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Ήτοι: « • Η Κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει στις ανισότητες και να εξαλείψει τις αδικίες, ώστε ο αστυνομικός υπάλληλος, συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, να λάβει ότι του αναλογεί και όχι ένα «ξεροκόμματο».

  • Διατυμπανίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση ουδέποτε εναρμονίστηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη μισθολογική μας αποκατάσταση και έτσι το αίσθημα της αδικίας εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι οι μισθοί των αστυνομικών ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Τουναντίον, υπάρχουν δεκάδες στρεβλώσεις, αδικίες και ανισότητες που προκλήθηκαν ενδεχομένως και από αβλεψία και τις οποίες είμαστε σε θέση να θέσουμε, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, στους αρμόδιους.
  • Διεκδικούμε ένα νέο δικαιότερο μισθολόγιο, ανάλογο της προσφοράς μας στην κοινωνία. Προμετωπίδα των αιτημάτων μας αποτελεί η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας και η αναπροσαρμογή – αύξηση του ποσού της αποζημίωσης της ωριαίας νυχτερινής εργασίας, που είναι καθηλωμένη από την εποχή των μνημονίων.
  • Κυρίως όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την υπερπροβολή στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι θα λάβουν σημαντικές αυξήσεις με το τρέχων Σχέδιο Νόμου. Τούτο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αρκεί βεβαίως να συμβουλευτείτε όσους έχουν απεργαστεί το κείμενο.
  • Κλείνοντας, απαιτούμε να ανοίξει θέμα δικαιότερου ειδικού μισθολογίου, όπου σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας προκειμένου να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες, αλλά και κάποια ανακύψαντα ζητήματα τα οποία πρέπει σοβαρά να λάβετε υπόψη σας.»

        Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο επανέφερε το ζήτημα της διεκδίκησης επιδόματος δυσμενούς διαβίωσης για τους υπηρετούντες στην Αττική, όπως επίσης και το χρόνιο αίτημα για ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

        Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση Ημερίδων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι οποίες θα προάγουν εξωστρέφεια και θα αναδείξουν ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες (π.χ. Αντιμετώπιση παραβατικότητας ανηλίκων αλλά και εναντίων αυτών, πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο κλπ). 

      Αποφασίστηκε δε, όπως το αμέσως χρονικό διάστημα να τεθούν τα προαναφερόμενα μέσω της Ομοσπονδίας μας, στη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και λοιπά χρονίζοντα – άλυτα αιτήματα, αλλά και καθημερινά ανακύψαντα ζητήματα.

     Κλείνοντας, το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αποφάσισε να συμμετάσχει δυναμικά στην ένστολη Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που εξήγγειλαν οι Ομοσπονδίες των Αστυνομικών – Λιμενικών – Πυροσβεστών για την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης,  προκειμένου να στείλουμε ως ένστολοι ένα βροντερό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά