Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Συνάντηση Ε.ΑΣ.Υ.Α. με τη Διοικητή της Δ.Δ.Ε.Ε. Αττικής

Αθήνα, 16 Απριλίου 2025

Αρ. Πρωτ.: 200/163α

 

Συνάντηση Ε.ΑΣ.Υ.Α. με τη Διοικητή της Δ.Δ.Ε.Ε. Αττικής

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και αντιπρόσωποι που υπηρετούν στη Δ.Δ.Ε.Ε.Α., επισκέφθηκε τη Διοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, Ταξίαρχο κα ΓΥΠΑΡΗ Ζαμπία, προκειμένου να της εκθέσει δια ζώσης,  καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα,  φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους  συναδέλφους – μέλη της που υπηρετούν στις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς της, τα οποία θέτουμε επιγραμματικά:

«Βανάκι» Μεταγωγών  της Υπ/νσης Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών

Ζητήσαμε τη διατήρηση της Διαταγής για το «Βανάκι» Μεταγωγών  της Υπ/νσης Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών, με την οποία οι Υπηρεσίες  είτε μεριμνούν εγκαίρως για την  αντικατάσταση του προσωπικού, είτε σε περίπτωση που η μεταγωγή επιβάλλεται να συνεχιστεί, χορηγείται Ημερήσια Ανάπαυση. Παράλληλα δε, καταθέσαμε πρακτικές προτάσεις για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών κατά την εκτέλεση της μεταγωγής (να υπάρχει μόνιμο προσωπικό με την ανάλογη ύπαρξη κινήτρων, να γίνεται αναλυτική καταγραφή κρατουμένων κατά την παράδοση – παραλαβή, να λαμβάνει χώρα συγκέντρωση των μεταγομένων σε ένα σημείο προκειμένου να τους παραλαμβάνει το βανάκι, να τεθεί σε λειτουργία το ήδη εγκατεστημένο σύστημα AFIS  που  εδρεύει στην Υπ/νση Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών, να ληφθεί μέριμνα για εξεύρεση ειδικού χώρου κράτησης των μεταγόμενων εντός των Δικαστηρίων Ευελπίδων,  να συνδράμει η Δικαστική Αστυνομία στη μεταγωγή κλπ).

Έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων

Ύστερα από τη λειτουργία της Δ.Α.Ο.Ε., το συντριπτικό ποσοστό των υπηρεσιακών οχημάτων (αυτοκίνητα – μηχανές) το οποίο υπήρχε στην τέως Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής απορροφήθηκε σε αυτή, με αποτέλεσμα οι Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής να έχουν ξεμείνει με ελάχιστα και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους μη λειτουργικά οχήματα και να «ζητιανεύουν» μεταξύ τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες υπηρεσιακές απαιτήσεις.

Υπερδιπλασισμός μέτρων ασφαλείας με μειωμένη αστυνομική δύναμη

Καίτοι πολύ μεγάλο ποσοστό αστυνομικών μετακινήθηκε από την τέως Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προς τη νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ως συνέπεια να έχει απομείνει στη Δ.Δ.Ε.Ε. αισθητά μειωμένο αριθμητικά προσωπικό, εντούτοις συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εντολές από πλευράς της Φυσικής Ηγεσίας προς τη Διεύθυνση Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων για φύλαξη νέων ευπαθών στόχων και προσώπων! Συχνό φαινόμενο πλέον αποτελεί και η αναζήτηση ευθυνών από τις δικαστικές αρχές αναφορικά με τη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των εκκρεμούντων υποθέσεων των Υπηρεσιών της Δ.Δ.Ε.Ε., καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμής τους διατίθεται καθημερινά σε μέτρα, σε ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών και σε καθήκοντα αλλότρια της κύριας φύσης της αποστολής τους. Σημειωτέων ότι υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι καίτοι υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια σε εξειδικευμένες Υπηρεσίες όπως η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ουδεμία υπηρεσιακή διατριβή με ανηλίκους, ελέω της μόνιμης διάθεσής τους στα ατελείωτα μέτρα !!!

Αποσπάσεις Αστυνομικών από τη Δ.Δ.Ε.Ε.

Όταν η ανομία στις γειτονιές βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και στη δημοσιότητα και στην επικαιρότητα πρωταγωνιστούν μονίμως η παραβατικότητα των ανηλίκων, οι αναζητήσεις εξαφανισθέντων ατόμων, η παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών για εθνικού – διεθνούς ενδιαφέροντος σημασίας ζητήματα και την ίδια ώρα που οι πολίτες απαιτούν ασφάλεια, η Φυσική Ηγεσία διατάσσει κομβικές κεντρικές Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων (μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν διαθέτουν ούτε καν βραδινό Αξιωματικό Υπηρεσίας), να αποσπάσουν  αστυνομικούς τους προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων εκτός Δ.Δ.Ε.Ε. ! Προσέτι, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει τρεις (3) μήνες απόσπασης και τρεις (3) μήνες προσωρινής μετακίνησης, εντούτοις συνεχίζουν παρανόμως να υπηρετούν στην Υπηρεσία αρχικής απόσπασης – προσωρινής μετακίνησης, δίχως να έχουν επανακάμψει στις οργανικές τους θέσεις, κατά παρέκκλιση – παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Παραβίαση διατάξεων

-> Εξαιτίας των ανελαστικών υπηρεσιών της Δ.Δ.Ε.Ε., αλλά και των έκτακτων μέτρων, οι οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις ανέρχονται, δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα.

-> Παράτυπη διάθεση του προσωπικού σε συνεχόμενη διπλή νυχτερινή εργασία.

-> Παραβίαση π.δ. 173/2013, αφού σε κάποιες Υποδιευθύνσεις δεν εκδίδεται η υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση.

-> Παραβίαση π.δ. 27/1986, αφού ορισμένες Υποδιευθύνσεις ενώ διανύουμε το μήνα Απρίλιο, δεν έχουν προβεί ακόμα στον προγραμματισμό των κανονικών αδειών του προσωπικού τους!

Κλείνοντας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την υπηρεσιακή βελτίωση όλων των Υποδιευθύνσεων της Δ.Δ.Ε.Ε. Αττικής (π.χ. Υ.ΑΝ.Α.Τ., Υ.Π.Α., Ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. – ΔΡΑΣΗ ,Υ.Α.Ρ. & Ε.Β., Υ.Δ.Ε.Ε. Αθηνών) και των Τμημάτων αυτής, που αν εφαρμοστούν, συνεπάγεται με παράλληλη ανύψωση του ηθικού όλου του προσωπικού της Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής και με καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 Η κα Ταξίαρχος ακούγοντας προσεκτικά μία-μία τις αιτιάσεις της Ένωσής μας, κατέγραψε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής που της μεταφέραμε και ζήτησε να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με την Ένωσή μας, ενώ υποσχέθηκε ότι ως νέος Ταξίαρχος της Διεύθυνσης θα πράξει τα μέγιστα, ώστε αρκετά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο Υπόμνημα να τύχουν θετικής αντιμετώπισης. 

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών από την πλευρά μας δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα είμαστε συμπαραστάτες της προσπάθειας της νέας Διοίκησης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά