Παλαιότερες Ανακοινώσεις

22/9/10-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ύπαρξης μεγάλου αριθμού κρατουμένων, σχεδόν στο σύνολο των κεντρικών Αστυνομικών Τμημάτων της Αθήνας, στο Αστυνομικό Μέγαρο (Γ.Α.Δ.Α), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών αλλά και στη Διεύθυνση Αερολιμένα.
Οι συγκεκριμένοι χώροι κράτησης είναι βραχείας παραμονής κατά συνέπεια δεν διαθέτουν προαύλιο, οι χώροι υγιεινής είναι για μικρό αριθμό κρατουμένων και φυσικά οι θάλαμοι κράτησης είναι για αντίστοιχα μικρό αριθμό κρατουμένων.

Δυστυχώς όμως ο αριθμός έχει ξεπεράσει τον μέγιστο προβλεπόμενο με παρεπόμενες συνέπειες εξαιρετικά δυσμενείς.

Ενώ θα έπρεπε, ειδικότερα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου στη Λ. Αλεξάνδρας να φυλάσσονται ποινικοί κρατούμενοι μέχρι την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα ή Ανακριτή ή μέχρι έκδοσης φυλακιστηρίου, στους ίδιους χώρους παραμένουν επί μακρόν και κρατούμενοι Τμημάτων Ασφαλείας (λόγω υπερπληθώρας), οι οποίοι τελούν υπό Διοικητική Απέλαση.
Τα αποτελέσματα:
• Υποτυπώδης απολύμανση των χώρων από τα συνεργεία καθαρισμού, δεδομένου ότι πάντα είναι υπερπλήρη.
• Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων.
• Εμφάνιση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών (ηπατίτιδα, ψώρα κ.ά.) που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των κρατουμένων όσο και των Αστυνομικών.
• Εξαιρετικά μειωμένη δυνατότητα ασφαλούς φύλαξης και αυτό φαίνεται από τις διαρκείς αποδράσεις. Αυτό είναι απόρροια του μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε συνδυασμό με τους μη σωστούς χώρους κράτησης σε πολλά τμήματα και το ολιγάριθμο προσωπικό σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των πολυάριθμων κρατουμένων.
• Οι κατασκευαστικές ατέλειες που παρατηρούνται σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα και ειδικότερα στα κρατητήρια «γεννούν» αποδράσεις με συνέπεια να αμαυρώνεται το κύρος του Οργανισμού αλλά και να τιμωρούνται οι Αστυνομικοί.
• Και το πλέον εξωφρενικό, ότι σε αρκετές περιπτώσεις Αστυνομικοί από την τσέπη τους καλύπτουν βασικές ανάγκες κρατουμένων ή ζητούν τη συνδρομή καταστημάτων της περιοχής τους με είδη διατροφής, προκειμένου να τους παράσχουν τα αυτονόητα.
Οι «εκρήξεις» των κρατουμένων, οι οποίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες από τις παραπάνω συνθήκες που συμβαίνουν σε διάφορα τμήματα αλλά και οι αποδράσεις θα πολλαπλασιαστούν αν δεν εξευρεθούν λύσεις.
Είναι αδιανόητο να κατηγορούμαστε ότι τα κρατητήρια είναι «αποθήκες ψυχών»!
Αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να τη χρεώνεται ο Αστυνομικός!
Άμεσα να επισπεύδονται οι διαδικασίες όταν πρόκειται περί Διοικητικών Απελάσεων καθώς παρατηρούνται χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη παραμονή στα κρατητήρια.
Κανένα νέο Αστυνομικό Τμήμα να μην παραλαμβάνεται αν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές όσον αφορά τους χώρους κράτησης.
Και το σημαντικότερο είναι να υπάρξει μία μεταναστευτική πολιτική από την Κυβέρνηση καθώς ότι και να προσφέρει η Αστυνομία, όταν διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι είναι χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, χωρίς εργασία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς κοινωνική πρόνοια, η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται και οι παραβατικές συμπεριφορές διαρκώς θα αυξάνονται.
Για το Δ.Σ.
– Ο – – Ο –
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
ΜΑΚΡΗΣ Ιωάννης ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά