Παλαιότερες Ανακοινώσεις

15 Φεβρουαρίου 2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αρ. Πρωτ.: 026

Προς:

Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

ΕΥΘΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Κύριοι Βουλευτές,

Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα (άρθρ. 18 παρ. 2) επιχειρείται ευθεία παραβίαση της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων αστυνομικών και βεβαίως κατ’ επέκταση του άρθρου 12 παρ. 1,2 του Συντάγματος. Το σύνταγμα καλύπτει εκτός από το ίδιο δικαίωμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και την υπόσταση του σωματείου ως νομικού προσώπου. Καλύπτει επίσης τη λειτουργία του, τη δραστηριότητά του με κυριότερες εκδηλώσεις την απαγόρευση της κρατικής επέμβασης τόσο κατά τη διάλυσή του, καθώς και την κατοχύρωση της συλλογικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησής του για τη ρύθμιση της εσωτερικής λειτουργίας του. Δηλαδή, το Σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί ή να υποκατασταθεί από άλλα (44 τον αριθμό) παρά μόνο περιοριστικά για τους εξής λόγους :

1. Αν το θέλησαν εξ υπαρχής τα ιδρυτικά του μέλη και προέβλεψαν στο καταστατικό του είτε ορισμένα διαλυτικά της υπόστασής του.

2. Αν υπάρχει καταστατική πρόβλεψη «διάρκειας ζωής» του Σωματείου.

3. Αν το θέλησαν τα νυν μέλη του και το αποφάσισαν σύμφωνα με το καταστατικό (ειδική απαρτία και πλειοψηφία ή κάτω από 10 μέλη, εκπλήρωση σκοπού κ.λ.π.)

4. Εξαιτίας συγκεκριμένων και ειδικώς προβλεπόμενων λόγων οι οποίοι ανάγονται στις συνθήκες λειτουργίας του, στην εκπλήρωση του σκοπού του ή στη δράση του και εφόσον στην τελευταία περίπτωση (λόγοι δράσης) διαγνωσθεί αυτό δικαστικά.

Αποκλείεται διάλυση όμως με πράξη αρχής. Σε κάθε περίπτωση στο άρθρο 105 του Α.Κ. με αίτηση της αρχής προβλέπονται οι λόγοι διάλυσης. Επίσης προβλέπεται στο Ν.1264/82 προβλέπονται οι περιπτώσεις που μπορεί να παρέμβει η Διοίκηση.

Κύριοι Βουλευτές,

Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. και βεβαίως και η Ε.ΑΣ.Υ.Ν.Θ. όπως βέβαια και οι άλλες Ενώσεις είναι Σωματεία όπου εγγεγραμμένα μέλη είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι – Αστυνομικοί, οι οποίοι ανήκουν σ’ αυτούς τους Δ.Υ. που υπηρετούν υπό ειδική κυριαρχική σχέση εργασίας. Υπερισχύει το υπηρεσιακό κριτήριο συνδικαλιστικής αυτό-οργάνωσης και εντός του σωματείου μας όπως αυτό εκφράζεται δια των οργάνων του (Δ.Σ., αντιπρόσωποι, Γ.Σ.Ε.Ε.) εξισορροπούνται και λαξεύονται συμφέροντα πάμπολλων αστυνομικών υπηρεσιών. Αν λοιπόν σ’αυτές τις Υπηρεσίες ιδρυθούν εξ υπαρχής συνδικαλιστικά όργανα είναι σαφές ότι αυτές θα εκφράζουν το «κλαδικό» συμφέρον και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

Ένα άλλο σημείο που νομίζουμε ότι πρέπει να σταθείτε είναι οι συχνότατες μετακινήσεις (πολυάριθμες κάθε έτος τακτικά και έκτακτα) με αποτέλεσμα, Δ.Σ., αντιπρόσωποι και Ε.Ε. να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Σε επίπεδο Γ.Α.Δ.Α. έχουμε κατά Μ.Ο. περί τις 2000-3000 μετακινήσεις κατ’ έτος και ενίοτε περισσότερες. ΠΡΑΚΤΙΚΑ, πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες Ενώσεις; Επιπλέον πώς θα εκπροσωπείται στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων, πώς θα συντηρούν γραφεία, εφημερίδα sites, πώς θα υποστηρίζουν νομικά τις υποθέσεις τους και βεβαίως πώς θα προστατεύονται οι Διοικήσεις τους;

Επίσης τεράστιο θέμα εγείρεται σχετικά με την εκπροσώπηση σε υπηρεσιακά συμβούλια και βέβαια με κορυφαίο τον τρόπο που θα «μεταφερθεί» τεχνογνωσία, αρχεία, περιουσιακά στοιχεία, επίδικα δικαιώματα, εκπροσωπήσεις σε εκκρεμούσες δίκες σε αστικά, διοικητικά και ποινικά δικαστήρια και κάθε λογής δικαιώματα και υποχρεώσεις για τις οποίες θα χρειάζονται πολυσέλιδες ειδικές και ενδεχομένως μεταβατικές διατάξεις που απουσιάζουν παντελώς και καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη προσθήκη – τροποποίηση του άρθρου 18 παρ. 2 είναι «σύλληψη» τελευταίας στιγμής, θα δημιουργήσει πολλαπλάσια κατά πολύ προβλήματα από όσα επαίρεται ότι προσπαθεί να ρυθμίσει και βεβαίως επιφυλασσόμαστε να το προσβάλλουμε νόμιμα για ευθεία παράβαση του άρθρου 12 παρ. 1,2 του Συντάγματος, της Ε.Σ.Δ.Α. αλλά και ως συγκρουόμενο με τον νυν υφιστάμενο Νόμο- πλαίσιο, τον Ν. 1264/82. Ιδίως ως προς το τελευταίο επιλεκτικά η αυτονομία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως προς κάποιο σωματείο κάποιας κατηγορίας εργαζομένων και μάλιστα πρώτα και μόνο για αυτούς αναιρείται χωρίς βεβαίως να έχει υπάρξει τροποποίηση ή κατάργηση του Νόμου. Στην παρούσα φάση έχουμε την αίσθηση ότι το άρθρο 18 πρέπει να αποσυρθεί και ιδίως η παράγραφος 2.

Ως προς δε το σκοπό θεσπίσεώς της τα συμπεράσματα είναι δικά σας κύριοι Βουλευτές.

Για το Δ.Σ.

– Ο – – Ο –

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

ΜΑΚΡΗΣ Ιωάννης ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά