Παλαιότερες Ανακοινώσεις

18 Φεβρουαρίου 2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 031

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωσή μας έγκαιρα είχε ενημερώσει όλους για την ευθεία στόχευση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, διαμέσου του περιβόητου άρθρου 18 στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Ένωσή μας κλήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή όπου αναπτύξαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο συγκεκριμένο άρθρο, που είναι εντελώς αντίθετο στο Σύνταγμα της χώρας μας και στο συνδικαλιστικό Νόμο-πλαίσιο, όπου ρητά αναφέρεται ότι μόνο οι εργαζόμενοι και σύμφωνα με τις ανάγκες τους μπορούν να ιδρύουν ή να διαλύουν συνδικαλιστικά σωματεία.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της κυβέρνησης, συμφώνησαν με τις θέσεις μας και πήραν ξεκάθαρη θέση κατά του άρθρου 18 κατά κύριο λόγο για την αντισυνταγματικότητά του, τονίζοντας παράλληλα την προφανή μεθόδευση της διαδικασίας, την απουσία κάθε διαβούλευσης, τον αποπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΛ.ΑΣ., τον κατακερματισμό, την ωμή και αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση στο συνδικαλισμό και την παράδοση ουσιαστικά της Ομοσπονδίας στη βούληση του κάθε Υπουργού και της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό διότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ξεκάθαρα δήλωσε στη Διαρκή Επιτροπή ότι συμφωνεί με τις προθέσεις της κυβέρνησης, ουσιαστικά δηλαδή να ορίζει ή να διαλύει πρωτοβάθμια σωματεία όπου και όποτε αυτή θέλει!!!

Για άλλη μια φορά ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι η διάσπαση της Αττικής αποτελεί πάγιο συνδικαλιστικό αίτημα και απόφαση συνεδρίων παραλείποντας όμως τεχνηέντως να αναφέρει ότι σε κανένα από αυτά τα περιβόητα συνέδρια που αποφασίστηκε δεν ήταν ποτέ παρούσα η Ένωση Αττικής.

Δηλαδή αποφάσιζαν άλλοι για το καλό μας!!!

Στην κατ’ άρθρον συζήτηση του πολυνομοσχεδίου από τη Διαρκή Επιτροπή, εμφανίστηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΘΩΝΑ Εμμανουήλ νέα 3η παραλλαγή-αναδιατύπωση του άρθρου 18 με καθαρά φωτογραφικό χαρακτήρα για δημιουργία 5 πρωτοβάθμιων σωματείων στην Αττική και παράλληλα από πλευράς του δηλώθηκε η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή κάθε συνδικαλιστικού οργάνου όπως προβλέπεται από το Ν.1264/82. Άρα είναι βέβαιο ότι περιμένουμε και την κατάθεση νέας 4ης μετάλλαξης του άρθρου 18.

Με τον πλέον απίστευτο τρόπο λοιπόν γίνεται επιλεκτική ανάσυρση διατάξεων από το συνδικαλιστικό νόμο, ενώ θα έπρεπε να προσαρμοστούμε πλήρως σε αυτόν και όχι αυτός να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις ανάγκες μιας κυβέρνησης.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής φυσιολογικά οδηγεί κάθε Ένωση σε τροποποίηση καταστατικού της (όσον αφορά την κατάργηση του ενιαίου ψηφοδελτίου) και στη συνέχεια εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο νέο Νόμο. Εμείς όμως μετά βεβαιότητας αναμένουμε μία πρόβλεψη-πρωτοτυπία που θα εξαιρεί όλες τις Ενώσεις από μια τέτοια διαδικασία και χειρουργικά θα αφορά μόνο την Αττική.

Η Ομοσπονδία μας ανέλαβε σύμφωνα με ανακοίνωσή της και την νομοπαρασκευαστική υποστήριξη του Υπουργού αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας»!!!

Αυτό που διαπίστωσαν δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα, διότι ήταν εξόφθαλμα ευθεία συνταγματική παραβίαση (Άρθρο 12 παρ. 1, Σύνταγμα), με μισή αράδα γράμματα η Ομοσπονδία το νομοπαρασκεύασε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης από τη Διαρκή Επιτροπή και τις τρεις ημέρες γινόταν μία συνεχής αναφορά από τον Υπουργό κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ αλλά και από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας στην τοποθέτησή του, για αντιπροσωπευτικότητα και πληρέστερη εκπροσώπηση στην Αττική. Στην πράξη αυτό θα γίνει μέσα από συνεχείς εκλογές σε όλη την Ελλάδα, ή μόνο στην Αττική, ενώ ποτέ δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για αντιπροσωπευτικότητα στην Ομοσπονδία. Η Αττική με τα μέλη της αποτελεί ουσιαστικά το ήμισυ των μελών της Ομοσπονδίας και δεν αντιπροσωπεύεται ούτε με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ..

Κυβέρνηση και Ομοσπονδία χρησιμοποιούν πάντα μονομερώς τον όρο αντιπροσωπευτικότητα και πληρέστερη εκπροσώπηση για οποιοδήποτε Σωματείο εκτός της Ομοσπονδίας.

Καταφανέστατα λοιπόν φαίνεται ότι διακαής τους πόθος είναι να κρατηθεί με νύχια και με δόντια η Αττική μακριά από κάθε συνέδριο της Ομοσπονδίας που μπορεί να πάρει εκλογικό χαρακτήρα. Δηλαδή τα μέλη του Διοικητικού της Π.Ο.ΑΣ.Υ., με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να κρατήσουν τις καρέκλες τους.

Και η κυβέρνηση που αποσκοπεί;

Στην επανάληψη της εργασιακής ειρήνης!! όπως υπήρξε κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού, κατά δήλωση πρώην Υπουργού, για το προσεχές διάστημα που θα συζητηθεί το ενιαίο μισθολόγιο;

Στη συνεχή περικοπή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων αλλά και στις κοινωνικές εκρήξεις που συμβαίνουν δεν θέλουν καμία φωνή και καμία αντίδραση;

Το τελευταίο διήμερο δημοσιοποιήθηκε η εισήγηση του Αρεοπαγίτη κ. ΔΗΜΑΔΗ Χαρ. προς την ολομέλεια του Αρείου Πάγου όσον αφορά το συνδικαλίζεσθε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εισηγείται ότι «σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4, 12 και 23, Σύνταγμα και άρθρο 11, Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) η άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε άδεια ή έκδοση σχετικού νόμου. Είναι συνταγματική αρχή η ελεύθερη κοινωνική ομαδοποίηση με κατοχυρωμένο δικαίωμα για σύσταση ή το αντίθετο Ενώσεως ή Σωματείου. Από καμία συνταγματική διάταξη δεν προκύπτει ότι για την απόλαυση από τους Έλληνες πολίτες του συνδικαλιστικού δικαιώματος απαιτείται η έκδοση τυπικού νόμου».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή από την Ανώτατη Δικαστική Αρχή η ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό μας κίνημα με την ευθεία παραβίαση του Συντάγματος!

Ποιο θα είναι άραγε το αρμόδιο «Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» που θα ελέγξει την αυθαιρεσία που επιχειρείται;

Για το Δ.Σ.

– Ο – – Ο –

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

ΜΑΚΡΗΣ Ιωάννης ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Σχόλια Άρθρου/Ανακοίνωσης

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά