Παλαιότερες Ανακοινώσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Δ/ΝΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Αθήνα, 07-08-2013

Αρ. Πρωτ.: 090

Προς:

Κοιν.:

Πανελλήνια Ομοσπονδία

Αστυνομικών Υπαλλήλων

Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών πραγματοποίησε σήμερα 7-8-2013 συνάντηση με τον Διευθυντή Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγο κ. ΛΑΣΚΑΡΗ Αναστάσιο για το μείζον θέμα της θέσης σε «αυτοδίκαιη αργία» εκατοντάδων – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – συναδέλφων.

Στη συνάντηση αυτή – παρουσία και του νομικού μας συμβούλου – αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ Γρηγόρη όλες οι παράμετροι του θέματος οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4111/2013 και αντικατέστησε το άρθρο 103 του Ν. 3528/2007 (Κ.Δ.Υ.) δεν επέφερε καμία αλλαγή στο ισχύον αστυνομικό πειθαρχικό δίκαιο δηλαδή στο Π.Δ. 120/2008. Έτσι οι ανωτέρω νόμοι δεν μπορεί – σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας – να έχουν ισχύ και στους αστυνομικούς, οι οποίοι ναι μεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι πλην όμως με πάγια Νομολογία τελούν υπό ειδική κυριαρχική σχέση λόγω της στρατιωτικής οργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (3440/1992 ΣτΕ), (476/1994 ΣτΕ) και (ΔΕφΑθ 200/2010).

2.

Οι Νόμοι 4093/2012 και 4111/2013 είναι κατώτεροι από άποψη τυπικής ισχύος από την Ε.Σ.Δ.Α. άρθρο 6 παρ. 1,2 όπου ορίζεται το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου.

3.

Δεν είναι δυνατόν κατ’ εξαίρεση στην Ελληνική Αστυνομία να ισχύουν ως μέτρα «προσωρινής απομάκρυνσης» το δυσμενές διοικητικό μέτρο τηςδιαθεσιμότητας και συγχρόνως το ιδιότυπο δυσμενές μέτρο της θέσης σε «αυτοδίκαιη αργία».

4.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν το διοικητικό μέτρο της θέσης σε «αυτοδίκαιη αργία» να τυγχάνει εφαρμογής στις περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν αθωωθεί ή τιμωρήθηκαν με άλλου είδους ποινές πλην της απόταξης με αμετάκλητες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια οι υποθέσεις τους.

Ο Διευθυντής κ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ θεώρησε άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύτηκε ότι το Αρχηγείο θα αντιμετωπίσει αμέσως το θέμα ζητώντας ειδική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όσον αφορά τα παραπάνω που τέθηκαν από την Ένωσή μας, κάτι που κατά τη γνώμη μας έπρεπε ήδη να έχει γίνει εκ των προτέρων και πριν αρχίσουν να επιδίδονται τέτοιες αποφάσεις σε συναδέλφους.

Εννοείται βεβαίως ότι σε περίπτωση που το Αρχηγείο εμμείνει στις παραπάνω «αυτοδίκαιες αργίες» θα υπάρξει ανταπάντηση με σχετικές ατομικές Αιτήσεις Ακύρωσης στα Διοικητικά Εφετεία.

Για το Δ.Σ.

Ο Ο

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΡΗΓΑΣ Nικόλαος

ΣΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Σχόλια Άρθρου/Ανακοίνωσης

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά