Παλαιότερες Ανακοινώσεις

Άδεια ανατροφης τέκνου απο άνδρες αστυνομικούς

Αθήνα, 29/11/2013

Αρ. Πρωτ.: 133

Προς :

Κοιν.:

Υπηρεσίες Αθηνών

ΠΟΑΣΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωσή μας ωθούμενη από ερωτήματα που τίθενται από άντρες συναδέλφους οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου, οφείλει να σας ενημερώσει για τα κάτωθι :

  • Το δικαίωμα λήψης της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου από άνδρες αστυνομικούς κατοχυρώνεται με την παρ.3 του άρθρου 53 του Ν.3528/2007.
  • Στην περίπτωση που η σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ./ Τμήμα Νομικών Υποθέσεων /Τμήμα 3ο, με ημερομηνία έκδοσης 14 Μαρτίου 2013, διευκρινίζεται ότι ο αστυνομικός δικαιούται να λάβει το σύνολο της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, έστω και αν η σύζυγός του έχει κάνει χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 (με τον οποίο χορηγείται σε μητέρες υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλισμένες στο ΙΚΑ -με μερική ή πλήρη απασχόληση- η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας έξι (6) μηνών). Η γονική άδεια (άδεια ανατροφής) διακρίνεται από την άδεια μητρότητας και ως προς τους δικαιούχους και ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς μία άδεια μητρότητας δεν αποτελεί «όμοια διευκόλυνση» με μια άδεια ανατροφής και άρα δεν δύναται να αφαιρεθεί μια άδεια μητρότητας από μια άδεια ανατροφής.

Παρόλα αυτά πολλοί συνάδελφοι μας ενημερώνουν ότι με την αίτηση για την χρήση του 9μηνου απαιτείται και σχετική βεβαίωση από την εργασία της συζύγου και σε περίπτωση που έχει κάνει χρήση του 6μήνου, αφαιρεί από τον άνδρα αστυνομικό τους έξι (6) από τους εννέα (9) μήνες με συνέπεια να λαμβάνει μόλις τρείς (3) μήνες άδειας ανατροφής.

  • Τέλος αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αλλαγές που προωθούνται για το θέμα της άδειας ανατροφής τέκνου σε άνδρες, με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Οκτωβρίου 2013 και με το οποίο δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου και σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται. Επιπλέον με το σχέδιο νόμου, όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός.

Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου θα ενημερωθείτε εκ νέου για τις αλλαγές που θα επιφέρει στις άδειες των αστυνομικών.

Για το Δ.Σ.

– Ο – – Ο –

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΡΗΓΑΣ Νικόλαος

ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Συμπληρωματικά:

Είχαμε νέα εξέλιξη στο θέμα, εκδόθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 254 ο νόμος 4210/2013 που καταργεί τα εδάφια των Νόμων 3528/2007 άρθρο 53 παρ.2 εδάφιο γ΄, και 3584/2007 άρθρο 60 παρ.3 εδάφιο γ΄, που όριζε «Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων …» ήτοι της άδειας ανατροφής τέκνου διάρκειας 9 μηνών ή του μειωμένου ωραρίου.

ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΤΟΝ Ν.4210/2013

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά