Παλαιότερες Ανακοινώσεις

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013

Αθήνα, 9-5-2014

Αρ. Πρωτ.: 044

Προς:

Υπηρεσίες Αθηνών

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της από 15-04-2014 ανακοίνωσής μας, σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών οικονομικού έτους 2013 και σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που πήραμε από τους αρμόδιους στα ερωτήματά σας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Α) Στα εισοδήματα που λαμβάνουν οι Ένστολοι από τις μισθωτές τους υπηρεσίες διενεργούνται δύο (2) διαφορετικές παρακρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας του άρθρου 38 του προαναφερόμενου νόμου.

Β) Τόσο στις βεβαιώσεις αποδοχών οικονομικού έτους 2013 όσο και στις ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) που έχουν συμπληρωθεί αυτόματα τα σχετικά ποσά από το Υπουργείο Οικονομικών, αναγράφεται μόνο η μια εκ των παραπάνω δύο ειδικών εισφορών αλληλεγγύης, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα η πρώτη, δηλ. το έναντι της ειδικής εισφοράς του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 εφόσον παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος. Η δεύτερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανέργων, ορθά δεν αναγράφεται στις ως άνω βεβαιώσεις – δηλώσεις, διότι είναι ανεξάρτητη από την πρώτη και ο σκοπός κράτησής της είναι τελείως διαφορετικός.

Γ) Τα ποσά της δεύτερης εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανέργων που παρακρατήθηκαν το προηγούμενο έτος στο σύνολο των ενστόλων είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα της πρώτης ειδικής εισφοράς και αυτό γιατί παρακρατείται από το πρώτο λεπτό του ευρώ που εισπράττει ο ένστολος και το ποσοστό της ανέρχεται σταθερά στο 2%.

Δ) Το συνολικό ποσό που αναγράφεται στις βεβαιώσεις αποδοχών και στον κωδικό 301 του πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) δεν πρέπει να συγχέεται με το συνολικό πληρωτέο ποσό που εισπράχθηκε ή αναγραφόταν επί των αναλυτικών σημειωμάτων αποδοχών κάθε μήνα του προηγούμενου έτους. Το συνολικό αυτό ποσό αφορά τις ετήσιες αποδοχές, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι κρατήσεις, αλλά όχι όμως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και το έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011.

Μετά τις ως άνω διευκρινήσεις, οι οποίες έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας ερωτήσεις – απορίες που αφορούν τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2013 για φορολογική χρήση και εφόσον αυτές υφίστανται ακόμα, μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου για το περιεχόμενο των εν λόγω βεβαιώσεων και στους αρμόδιους επί των φορολογικών υποθέσεων για κάθε άλλη εξειδικευμένη ερώτηση – απορία.

Για το Δ.Σ.

– Ο – – Ο –

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΡΗΓΑΣ Νικόλαος

Παρόμοια Άρθρα/Ανακοινώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί
Κοντά
Κοντά