Επανεξέταση διατάξεων για τις μεταγωγές κρατουμένων της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2026
Αρ. Πρωτ.: 305/22
Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη
2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. ΦΛΩΡΙΔΗ Γεώργιο
3) Τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
κ. ΠΕΡΡΗ Αρίστο
4) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
2) Αστυνομικές Υπηρεσίες
Θέμα: Επανεξέταση διατάξεων για τις μεταγωγές κρατουμένων της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Αρχηγέ,
Με την έναρξη ισχύος του άρθρου 189 του ν. 5187/2025, μετακυλίστηκε στην Ελληνική Αστυνομία η διενέργεια πάσης φύσεως μεταγωγών κρατουμένων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως από τη Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής.
Ήδη, στα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών καταγράφεται πληθώρα διαμαρτυριών από μέλη μας, τα οποία επισημαίνουν ότι η εν λόγω Υπηρεσία έχει περιέλθει σε κατάσταση σημαντικής λειτουργικής επιβάρυνσης, αναλαμβάνοντας στην πράξη καθήκοντα που εκφεύγουν του πυρήνα της αποστολής της. Παράλληλα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας, ως προς τη διενέργεια μεταγωγών!!!
Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 9 του ν. 5187/2025, η Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής έχει, ανάμεσα σε άλλες, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
• τη μεταγωγή κρατουμένων από και προς τα καταστήματα κράτησης της Περιφέρειας Αττικής, που προορίζονται ή προέρχονται από καταστήματα κράτησης, δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα εκτός της περιφέρειας,
• τη μεταγωγή κρατουμένων, των οποίων έχει αποφασισθεί η έκδοση από τον Αερολιμένα Αθηνών προς καταστήματα κράτησης, δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα ή αρχές της χώρας και αντίστροφα, από τα οποία παραλαμβάνονται ή προς τα οποία προορίζονται,
• τη συνδρομή, σε συντρέχουσα περίπτωση, στη δικαστική αστυνομία για την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων της Αττικής.
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Αρχηγέ,
Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 48 του ν. 2721/1999 συστήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης», με αποστολή, μεταξύ άλλων, τη φρούρηση νοσηλευόμενων κρατουμένων και τη συνοδεία τους σε δικαστικές και λοιπές διαδικασίες.
Ωστόσο, παρά τη θεσμοθέτηση της εν λόγω Υπηρεσίας, οι σχετικές αρμοδιότητες εξακολούθησαν να ασκούνται στην πράξη από την Ελληνική Αστυνομία, με διαδοχικές παρατάσεις που εκτείνονται έως και το έτος 2019.
Όπως ισχύει πλέον, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 189 του ν. 5187/2025, η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα η Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής, έχει επιφορτιστεί με το σύνολο σχεδόν των μεταγωγών, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς νοσηλευτικά ιδρύματα και δικαστικές αρχές.
Υπό το πρίσμα αυτό, επισημαίνουμε ότι η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης έχει επιφέρει σημαντική και δυσανάλογη επιβάρυνση στο επιχειρησιακό έργο της Υπηρεσίας, ιδίως λόγω της αυξημένης συχνότητας μεταγωγών προς υγειονομικές δομές, οι οποίες απαιτούν τη διάθεση πολλών αστυνομικών δυνάμεων και μέσων, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Η κατάσταση αυτή αποδυναμώνει το βασικό ρόλο της Διεύθυνσης, που είναι η ασφαλής μεταγωγή κρατουμένων μεταξύ σωφρονιστικών καταστημάτων και η διασφάλιση της τήρησης της τάξης των δικαστηρίων της Αττικής.Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα ασφάλειας τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους μεταγόμενους κρατουμένους.
Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι, παρά τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας με το ν. 4963/2022 και την περαιτέρω αναβάθμισή της με το ν. 5049/2023, στην πράξη η Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής εξακολουθεί να φέρει σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη για την τήρηση της τάξης εντός των δικαστικών αιθουσών. Ειδικότερα, σε σημαντικά δικαστικά συγκροτήματα, όπως τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, δεν διατίθεται προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το έργο της Διεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής, ιδίως λόγω του μεγάλου αριθμού συνεδριάσεων και της αυξημένης ανάγκης διασφάλισης της τάξης και της ασφάλειας.
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Αρχηγέ,
Είναι σαφές ότι ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του άρθρου 189 του ν. 5187/2025 θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής.
Δεδομένου ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν δύναται να επωμίζεται διαρκώς αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε άλλους κλάδους, αιτούμεθα την από πλευράς σας άμεση ανάληψη των αναγκαίων θεσμικών πρωτοβουλιών, για την κατάργηση (και τη μη περαιτέρω ανανέωση) της ανωτέρω διάταξης.
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών
Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης
Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος





